Subsidies voor Kunststof Kozijnen in 2023: Alles wat je moet weten

Als het gaat om het verbeteren van het energieverbruik in huis, kunnen nieuwe kozijnen een grote bijdrage leveren. Kunststof kozijnen zijn duurzaam, isolerend en onderhoudsvriendelijk, waardoor ze een populaire keuze zijn onder huiseigenaren. Maar wist je dat er sinds 2023 subsidies beschikbaar zijn gesteld voor de installatie van kunststof kozijnen? In dit artikel gaan we dieper in op deze subsidie en wat dit voor jou als huiseigenaar betekent.

Wat houdt het precies in?

De subsidie op kunststof kozijnen is een financiële bijdrage van de overheid voor huiseigenaren die kunststof kozijnen in Meppel willen laten installeren in hun woning. Het doel van deze subsidie is om huizen energiezuiniger te maken en zo de CO2-uitstoot te verminderen.

Voorwaarden voor de subsidie

Om in aanmerking te komen voor de subsidie op kunststof kozijnen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de woning minimaal twee jaar oud zijn en moet de installatie worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Ook moet het glas in de kozijnen een isolatiewaarde hebben van minimaal 1,1. Dit betekent dat het glas een hoge warmteweerstand heeft en daardoor goed isoleert. Daarnaast moet de installatie plaatsvinden tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De hoogte van de subsidie op kunststof kozijnen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de oppervlakte van de kozijnen en het aantal vierkante meters glas. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen kozijnen met triple glas (drie lagen glas met isolerende gasvulling) en kozijnen met HR++ glas (twee lagen glas met isolerende gasvulling). De subsidie kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Hoe vraag ik de subsidie aan?

Om de subsidie aan te vragen, dien je een aanvraagformulier in te vullen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierbij dien je onder andere de factuur van de installatie en het bewijs van betaling mee te sturen. Het is belangrijk om de aanvraag binnen zes maanden na installatie in te dienen, anders vervalt de subsidie.

Wat zijn de voordelen?  

Kunststof kozijnen bieden diverse voordelen ten opzichte van houten kozijnen. Zo zijn ze onderhoudsvriendelijk en hoeven ze niet te worden geschilderd. Ook zijn ze duurzaam en gaan ze langer mee dan houten kozijnen. Daarnaast zijn kunststof kozijnen isolerend en dragen ze bij aan een verlaging van de energierekening. Kunststof kozijnen beschikken over stalen profielen en daardoor zijn de kozijnen stevig en daarmee inbraakwerend. Deze voordelen in combinatie met een flinke subsidie maken de stap naar kunststof kozijnen eenvoudig, toch?