Tijd om op jezelf te gaan wonen?

Ben je toe aan vrijheid en wil je zelf bepalen wat je elke avond eet? Dan is het tijd om op jezelf te gaan wonen! Natuurlijk was het heel gezellig bij je ouders in huis, maar nu is het moment dat jij het ouderlijk nest gaat verlaten en je vleugels gaat spreiden dan toch gekomen. Alleen loop je nu tegen het volgende probleem aan. Hoe vind je een nieuw onderkomen? Het vinden van een nieuwe woning als starter zijnde is vandaag de dag misschien wel lastiger dan ooit tevoren. Dit artikel geeft jou als starter een goede basis van waaruit jij op zoek kunt gaan naar je eigen stekkie. 

Huren of kopen?

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen op het moment dat je op zoek gaat naar een nieuwe woning is of je wilt gaan huren of kopen. Het huren of kopen van een woning verschilt nogal van elkaar en beide hebben voor- en nadelen. Zo is huren aantrekkelijker voor mensen die niet over veel spaargeld of een goede hypotheek beschikken. Als je een woning of appartement wilt huren is het vaak voldoende dat je een baan hebt waarbij je genoeg verdient om zonder moeite de maandelijkse huur te kunnen betalen. Het nadeel van huren is dat de woning in kwestie niet van jou is en dat je afhankelijk bent van een huisbaas. Zodra je huurcontract afloopt kan het maar zo zijn dat je op zoek moet naar een nieuw onderkomen. Dit probleem heb je niet als je een huis koopt. Wel heb je voor het kopen van een huis een veel groter startkapitaal nodig. Zonder spaargeld en een hypotheek is kopen geen optie.

Schakel de hulp van een makelaar in

Het vinden van een geschikte locatie is een flinke onderneming waarbij je het liefst alle hulp kunt gebruiken. Heb je voor jezelf rond of je wilt kopen of huren en heb je ook al een idee waar je wilt gaan wonen? Maak dan eens een eerste afspraak met een makelaar. Deze kan jou zeker verder helpen. Het is verstandig om een makelaar in de arm te nemen die actief is in de regio waar jij je woning zoekt. Wil je een huis kopen in Hoogeveen? Bezoek dan ook makelaars uit deze regio. Een makelaar kan jou precies vertellen wat er allemaal komt kijken bij het kopen of huren van een nieuwe woning. Daarnaast beschikt een makelaar over een groot netwerk waar hij of zij gebruik van kan maken. Met een makelaar vergroot je de kans om voor jezelf een nieuw onderkomen te vinden.

Krijg het financiële plaatje rond

Net als bij elke grote investering geldt ook voor het vinden van een woning dat je financiële basis bepalend is voor je resultaat. Zet daarom voordat je begint met zoeken je volledige inkomen- en uitgavenpatroon op papier. Neem daarin ook op hoeveel spaargeld je hebt. Wil je met iemand gaan samenwonen? Neem dan ook zijn of haar inkomen en spaargeld. Op basis van je vermogen wordt bepaald hoeveel hypotheek je kunt krijgen of hoeveel je per maand maximaal kunt huren. Wanneer je precies weet hoeveel je te besteden hebt, kun je samen met een makelaar gericht gaan zoeken naar een geschikte woning. De gemiddelde prijs van woningen verschilt per regio. Neem dit mee in je zoektocht. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar plaatsen in de buurt van waar je het liefst wilt gaan wonen. Wellicht liggen de woningprijzen hier wel lager.

Maak gebruik van je netwerk

Een laagdrempelige manier om een nieuwe woning te vinden of om ideeën op te doen is door mensen om je heen om hulp te vragen. Vraag vrienden, familie en collega’s eens of zij nog leuke plekken weten waar je kunt wonen of dat ze recentelijk iets voorbij hebben zien komen wat voor jou geschikt is. Met een beetje geluk heb je nog een neef die binnenkort uit zijn appartement trekt, waardoor zijn woonruimte vrij komt. Natuurlijk is dit een droomscenario en heeft niet iedereen zoveel geluk, waardoor ze actief op zoek moeten gaan naar een nieuwe woning. Toch is het raadzaam om in je directe kringen rond te vragen, want niet geschoten is immers altijd mis. Daarnaast kunnen de ervaringen van kennissen jou helpen met je zoektocht.