Wandplank in de kinderkamer: praktisch en stijlvol

Een wandplank in de kinderkamer kan zowel functioneel als decoratief zijn. Het biedt extra opbergruimte voor boeken, speelgoed en andere benodigdheden, terwijl het tegelijkertijd de kamer een persoonlijke touch geeft. Dit artikel bespreekt de voordelen van wandplanken in kinderkamers, verschillende stijlen en materialen, en enkele tips voor het veilig installeren en stylen ervan.

Voordelen van een wandplank in de kinderkamer

Een wandplank in de kinderkamer biedt tal van voordelen. Allereerst creëert het extra opbergruimte zonder vloeroppervlak in beslag te nemen. Dit is vooral handig in kleinere kamers waar ruimte vaak beperkt is. Door spullen op een wandplank te plaatsen, blijft de vloer vrij voor spelen en bewegen.

Daarnaast kunnen wandplanken helpen bij het organiseren van de kamer. Boeken, knuffels, speelgoed en decoratieve items kunnen netjes worden gerangschikt en binnen handbereik worden gehouden. Dit maakt het gemakkelijker voor kinderen om hun spullen te vinden en op te ruimen, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van goede opruimgewoontes.

Tip: Wandplanken voor kinderen | Boekenplankje Kinderkamer → Koop nu

Verschillende stijlen en materialen

Wandplanken zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en materialen, waardoor er voor elke kinderkamer wel een passende optie te vinden is. Houten planken zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en warme uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, van natuurlijk hout tot geverfd in vrolijke kleuren die passen bij het thema van de kamer.

Metalen planken bieden een modernere en industriële uitstraling. Ze zijn sterk en kunnen zwaardere voorwerpen dragen. Metalen planken zijn vaak voorzien van een poedercoating in verschillende kleuren, waardoor ze een leuke en speelse toevoeging aan de kinderkamer kunnen zijn.

Voor een zachtere en meer speelse uitstraling kunnen stoffen wandplanken of planken met zachte bekleding een goede keuze zijn. Deze zijn vaak lichtgewicht en hebben geen scherpe randen, wat ze veiliger maakt voor jongere kinderen.

Veiligheid eerst: tips voor het installeren van wandplanken

Bij het installeren van wandplanken in een kinderkamer is veiligheid van groot belang. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat de planken veilig en stevig zijn:

  • Gebruik stevige bevestigingsmaterialen: Zorg ervoor dat de planken met stevige beugels en schroeven aan de muur zijn bevestigd. Gebruik indien mogelijk pluggen om extra stevigheid te garanderen.
  • Plaats planken op een veilige hoogte: Monteer de planken op een hoogte waar kinderen gemakkelijk bij kunnen zonder op meubels te klimmen. Voor jongere kinderen kunnen lagere planken handiger zijn, terwijl hogere planken geschikt zijn voor decoratieve items buiten bereik.
  • Vermijd scherpe randen: Kies voor planken met afgeronde randen of voeg randbeschermers toe om het risico op verwondingen te verminderen.
  • Controleer het draagvermogen: Let op het maximale draagvermogen van de planken en overbelast ze niet. Zorg ervoor dat zware voorwerpen goed verdeeld zijn over de plank.

Stylingtips voor wandplanken in de kinderkamer

Het stylen van wandplanken kan de kinderkamer een persoonlijke en gezellige uitstraling geven. Hier zijn enkele ideeën om de planken op een aantrekkelijke manier in te richten:

  • Boeken en knuffels: Gebruik planken om boeken en knuffels uit te stallen. Dit maakt het voor kinderen gemakkelijk om hun favoriete verhalen te pakken en voegt kleur en persoonlijkheid toe aan de kamer.
  • Decoratieve items: Voeg decoratieve items toe zoals fotolijstjes, planten of kleine kunstwerken. Dit creëert een speels en uitnodigend geheel.
  • Thema’s en kleuren: Pas de planken aan aan het thema en de kleuren van de kinderkamer. Gebruik planken in bijpassende kleuren of versier ze met stickers en verf om ze een unieke uitstraling te geven.
  • Functionele opbergbakken: Plaats kleine opbergbakken of manden op de planken om kleine spullen zoals speelgoed, haarelastiekjes en andere accessoires netjes op te bergen.

Een persoonlijke en georganiseerde ruimte

Een wandplank in de kinderkamer biedt niet alleen extra opbergruimte, maar draagt ook bij aan de sfeer en uitstraling van de kamer. Met de juiste keuze in stijl en materiaal, en door aandacht te besteden aan veiligheid, kunnen wandplanken een praktische en decoratieve toevoeging zijn. Door de planken slim te stylen, creëer je een persoonlijke en georganiseerde ruimte waar kinderen graag tijd doorbrengen.