Kiezen tussen Keralit en traditionele gevelbekleding: Wat past bij jou?

Sta je voor de keuze van nieuwe gevelbekleding voor je huis? Dan weet je dat je gevel niet alleen het gezicht van je woning is, maar ook een groot deel van de uitstraling en het karakter bepaalt. In deze blog nemen we twee opties onder de loep: Keralit gevelbekleding, bekend om zijn moderne eigenschappen en traditionele materialen zoals hout en steen, die al eeuwen een vaste waarde zijn in de bouwwereld.

Wat is Keralit gevelbekleding?

Als je op zoek bent naar een gevelbekleding die zowel stijlvol als praktisch is, dan is Keralit een uitstekende keuze. Keralit is een hoogwaardig, duurzaam materiaal gemaakt van composiet, dat bestaat uit kunststof en houtvezels. Deze unieke combinatie zorgt voor een sterke, maar lichtgewicht bekleding die bestand is tegen allerlei weersinvloeden.

Voordelen van Keralit:

 • Duurzaamheid: Keralit is extreem weerbestendig en behoudt jarenlang zijn kleur en vorm, zonder dat je hoeft te schilderen of regelmatig onderhoud moet plegen.
 • Onderhoudsgemak: Vuil hecht zich minder snel aan het gladde oppervlak, waardoor het schoonmaken een fluitje van een cent is.
 • Veelzijdig: Het materiaal is beschikbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, van strak modern tot een houtlook die nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Keralit wordt vooral gewaardeerd om zijn vermogen om de uitstraling van een woning te verhogen zonder de gebruikelijke zorgen van traditionele materialen. Of je nu een nieuwbouwproject hebt of je bestaande huis wilt renoveren, Keralit biedt een mix van functionaliteit en stijl die weinig andere gevelbekledingen kunnen evenaren.
Vind hier meer informatie over Keralit.

Wat verstaan we onder traditionele gevelbekleding?

Traditionele gevelbekleding omvat materialen zoals hout, steen, en baksteen—materialen die al eeuwenlang worden gebruikt om woningen te bouwen en te beschermen. Deze materialen zijn niet alleen gekozen voor hun functionele eigenschappen, maar ook voor hun natuurlijke uitstraling die ze aan een gebouw geven.

Voordelen van traditionele gevelbekleding:

 • Natuurlijke schoonheid: Hout en steen bieden een tijdloze uitstraling die met de jaren vaak alleen maar mooier wordt.
 • Uniekheid: Elke plank of steen heeft zijn eigen unieke textuur en patroon, wat zorgt voor een ongeëvenaarde authenticiteit.
 • Isolerende eigenschappen: Materialen als hout en steen hebben natuurlijke isolerende eigenschappen die kunnen helpen de energiekosten te verlagen.

Ondanks deze voordelen vereisen traditionele materialen wel meer onderhoud dan de nieuwere alternatieven. Hout moet bijvoorbeeld regelmatig worden behandeld om het te beschermen tegen vocht en ongedierte, terwijl steen moet worden geïnspecteerd op eventuele scheuren of beschadigingen die door de elementen kunnen ontstaan.

Kiezen tussen Keralit en traditionele gevelbekleding

Het kiezen tussen Keralit en traditionele gevelbekleding hangt af van verschillende factoren zoals duurzaamheid, onderhoud, kosten en uitstraling. Hieronder zetten we deze factoren uiteen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Duurzaamheid en impact op het milieu:

 • Keralit: Dit materiaal is zeer duurzaam en gaat lang mee zonder te vervagen of te vervormen. Het is ook milieuvriendelijker omdat het minder vaak vervangen hoeft te worden.
 • Traditioneel: Materialen zoals hout en steen kunnen duurzaam zijn, maar hun winning en verwerking hebben vaak een grotere ecologische voetafdruk.

Kosten op lange termijn:

 • Keralit: Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, zijn de onderhoudskosten zeer laag. Dit maakt Keralit op lange termijn vaak voordeliger.
 • Traditioneel: De kosten voor onderhoud en eventuele reparaties kunnen oplopen, wat deze optie op lange termijn duurder kan maken.

Onderhoud en levensduur:

 • Keralit: Vereist weinig onderhoud. Een simpele schoonmaak is voldoende om het materiaal in topconditie te houden.
 • Traditioneel: Vereist regelmatig onderhoud zoals schilderen, impregneren of repareren om in goede staat te blijven.

Uiterlijke verschillen en aanpassingsvermogen aan verschillende stijlen:

 • Keralit: Biedt een breed scala aan afwerkingen en kan aangepast worden om bijna elke gewenste look te creëren.
 • Traditioneel: Biedt natuurlijke en authentieke schoonheid die bijzonder gewaardeerd wordt in bepaalde architecturale stijlen.

Deze vergelijking helpt je bij het afwegen van de voor- en nadelen van elk type gevelbekleding op basis van je specifieke behoeften en voorkeuren.