Bouw zelf een kledingkast

Bouw zelf een kledingkast

Een kledingkast bouwen lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar we beloven dat het niet zo ingewikkeld is als het lijkt! Met wat gereedschap en een zorgvuldige planning heb je in een mum van tijd een prachtige kast op maat. Bouw zelf een kledingkast met onze stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen.

Stappenplan

1. Meet de ruimte op waar je jouw kast wilt bouwen. Je moet de afmetingen kennen om de bouw goed te kunnen plannen. Gebruik indien mogelijk een meetlint voor de meest nauwkeurige metingen. Heb je eenmaal de afmetingen, maak dan een ruwe schets van hoe de kast eruit komt te zien. Dit hoeft niet perfect te zijn, maar een algemeen idee zal nuttig zijn wanneer het tijd is om te beginnen met bouwen.

2. Verzamel je materialen. Voor dit project heb je het volgende nodig :

  • MDF of multiplex (genoeg voor de afmetingen van je kast)
  • Een zaag (cirkelzaag of handzaag)
  • Een boormachine
  • Schroeven
  • L-beugels
  • Verf of houtbeits
  • Deuren (optioneel)

Als je niet zeker weet wat voor hout je moet gebruiken, raden wij MDF aan omdat het goedkoop is en gemakkelijk te bewerken. Als je echter een duurzamere optie wilt, werkt multiplex net zo goed. Deuren zijn niet strikt noodzakelijk, maar kunnen jouw kast een meer gepolijste uitstraling geven. Als je besluit deuren toe te voegen, zorg dan voor scharnieren en handgrepen die passen bij het materiaal van de rest van de kast. Let hier vooral op het gewicht van de deuren ten opzichte van wat de scharnier kan dragen.

3. Zaag het hout op maat. Hier komt die schets goed van pas! Meet en markeer elk stuk hout zorgvuldig voordat je het zaagt. Als je MDF gebruikt, raden wij je aan buiten te zagen, omdat het stof schadelijk kan zijn als je het inademt. Als alle stukken op maat gezaagd zijn, schuur dan de ruwe randen weg zodat alles glad is voordat je verder gaat met de volgende stap.

4. Zet het frame in elkaar. Bevestig elk stuk hout met schroeven en L-beugels tot je een stevig frame hebt voor jouw kast. Als alles waterpas en haaks is, gefeliciteerd! Je bent op de helft.

5. Beits of verf het frame (optioneel). Deze stap is helemaal aan jou – als je de natuurlijke uitstraling van hout wilt, kun je dit overslaan! Als je echter wat kleur aan je kast wilt toevoegen, is dit het moment om dat te doen. Wij raden je aan een halfglanzende verf te gebruiken, zodat je deze gemakkelijk kunt afnemen indien nodig.

6. Voeg planken toe (optioneel). Afhankelijk van waar je de kast voor gaat gebruiken (kleding, schoenen of linnengoed?), wil je misschien een of meer planken toevoegen voor extra opbergruimte. Bevestig ze nu het frame nog leeg is! Zorg ervoor dat ze waterpas staan, zodat er niets vanaf glijdt als je later dingen aan de kast gaat toevoegen.

7. Voeg deuren toe (optioneel). Als je eerder hebt besloten dat je deuren voor je kast wilt, is het nu tijd om ze toe te voegen! Bevestig ze volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat ze waterpas staan voordat je verder gaat .

8. Leun achterover en bewonder jouw handwerk! Het is je gelukt – je hebt een hele kast gebouwd vanuit het niets! Er zijn eindeloze mogelijkheden om de nieuwe opbergruimte aan te passen, dus veel plezier ermee! Voeg haken, manden of laden toe om het echt de jouwe te maken. En als alles klaar is, geef jezelf een schouderklopje – je bent zojuist een echte timmerman geworden!

Handige tips & trucs

  • Heb je moeite om je voor te stellen hoe alles in elkaar zal zitten? Knip papieren sjablonen van elk stuk voordat je iets definitiefs bevestigt. Op die manier, als er iets niet helemaal goed is, kun je het zo nodig aanpassen zonder alles opnieuw te moeten doen.
  • Kun je geen kant-en-klare deuren vinden die in jouw frame passen? Wees creatief en maak je eigen deur! Je kunt gordijnen gebruiken, horizontale kralenplanken ophangen of zelfs lamellen op een leeg doek schilderen. Zorg er alleen voor dat het ontwerp dat je kiest compatibel is met hoe je de deuren wilt openen en sluiten.